måndag 27 februari 2012

Rullskidor

För att kunna bli en bättre skidåkare har jag insett att jag måste komplettera min utrustning med ett par rullskidor. Men den djungeln är ju väl så stor, för en nybörjare som mig. Jag har i allafall insett att ett budgetalternativ, typ Everest inte är att tänka på, men sen är det stopp. Jag läser och surfar och desto mer villrådig blir jag. Har kollat lite extra på Elpex och Swenor, mest för att det är de som jag hittat mest information om.

Jag hade i princip bestämt mig för ett par Swenor Carbonfibre, men så läste jag ett inlägg att de inte var bra för nybörjare som ville förbättra sin teknik. De hade alldeles för smala hjul och det blev för mycket stakåkning. I och för sig är det ju åt det hållet längdskidåkningen drar, i allafall i långloppscupen. Se bara på Susanne Nyström som vann årets Tjejvasa. Nu är jag ju inte i närheten av hennes kapacitet överhuvudtaget.

I allafall för att förbättra tekniken skulle Elpex vara att rekommendera. Lite bredare hjul och mer likt den vanliga klassiska skidåkningen.

Elpex Wasa
Elpex Team

Swenor Carbonfibre
Eftersom jag bor i Skåne och vi inte är gynnade med alltför mycket snö så lär det bli många mil att nöta på rullskidorna, så därav är kvalitén och tillgängligheten av reservdelar ett måste.
Jag behöver ju verkligen träna på tekninken och åkningen i nerförsbackar, vilket kommer bli spännande med rullskidor.....
Majken har pratat gott om Atlas rullskidan, men jag vet för lite om den för att kunna uttala mig, har varken läst artiklar eller någon utvärdering eller prisuppgift på denna skidan. Men som ni förstått så är jag öppen för alla förslag.
Jag behöver alla möjliga tips för att bli en bättre skidåkare....tack!
Vad jag förstått bör man ha separata skidskor/pjäxor till rullskidåkningen resp "vanliga" skidåkningen, har ni några tips där? Bör man välja samma bindning?
Som ni redan förstått, ni som orkat läsa så här långt, är ju att jag behöver alla tips!!!1
Tack o hej för mig!
Kram Anna :-)

3 kommentarer:

Patrik sa...

Hej Anna,

Google tipsade mig om ditt inlägg ;-)

Varför kommer du inte och provar de olika modellerna på Rullskidcenter.se i Landskrona?

Läs mer på hemsidan och vi kör igång med fasta öppettider från och med onsdag denna vecka.

Hälsningar
Patrik
www.rullskidcenter.se

Majken sa...

Överkroppsstyrkan är absolut ett måste i Vasan, man vinner mycket på den! Men man skall inte glömma bort benen :-) Många kör mycket överkropp och sen när det går uppför så stannar farten av markant..

Jag kör på Atlas XCS Fibrecap Soft och tycker de är helt underbara. Finns på www.sportatlas.se om du vill kika på dem. Dem är vad jag vet de enda rullskidorna som kommer i olika spann vilket vi damer som väger lite mindre vinner enormt mycket på när det kommer till stabilitet osv.
De är också väldigt bra nybörjarskidor :-)

Fia Jobs sa...

Jag vet inte om du har fått tag på några rullskidor än? Kul att du är på gång med rullskidåkning i alla fall! =) Jag har testat både Elpex och Swenor och de är ganska lika. (Elpex Team och Swenor Carbonfibre) Jag föredrar Elpex för att jag har haft ett par begagnande väldigt länge som hållt bra och aldrig strulat trots bristfällig omvårdnad...;-) Jag skulle helt klart satsa på Team-modellen framför Wasa. Den har lite mer svikt och är mycket mer bekväm och skidlik tycker jag. Jag körde bara några få mil på mina Wasa innan jag tyckte att Gustafs Team-skidor var mycket bättre.

Swenor Carbonfibre är en populär skida som är gjord för lättare åkare än Fibreglass. Min sambo har den och är nöjd med dem på det stora hela. (Han har dock haft lite problem med att de drar snett och sådär men det kan mycket väl ha mer med honom än med skidorna att göra...;-))

Tidigare var Elpex dyrare än alternativen men nu har de sänkt priserna har jag sett: http://www.rullskidspecialisten.se/rullskidor/klassiska/elpex/elpex-team-610.html?grp=523013

Att ha separata pjäxor är bra men absolut inte tvunget. Jag har kört på samma fram till den här säsongen. (De slits ju lite extra när man har dem på rullskidor men inte så farligt...)